Bagaiamana Nak Semak Samada Dalam Cleanser Kita Ada SLS Atau Pun Tidak?

Cikpuan pernah tak terfikir untuk semak kandungan dalam skincare? Kebanyakkan skincare akan cakap, cleanser ni selamat. Tapi sejauh manakah ia selamat?

Cikpuan pernah tak terfikir untuk semak kandungan dalam skincare? Kebanyakkan skincare akan cakap, cleanser ni selamat. Tapi sejauh manakah ia selamat?

Jadi dalam posting ni, Nad nak ajar cikpuan untuk semak kandungan dalam skincare yang kita guna.Β 

Begini cara tengok ada bahan SLS tak dalam cleanser kita: 😊

  1. β€ŽSebelum beli atau ambil dekat rak dalam bilik air, cleanser yang kita berkenan tu. Pusing belakang cleanser tu.β€Ž
  2. Pergi ke bahagian INGRIDIENT. Kalau di kedai yang dalam kotak, kita kena belek atas bawah kotak tu sebab ada yang dia tulis main ingridient.β€Ž
  3. Main ingridient maksudnya bahan utama. Jadi kita tak nampak semua. Kalau boleh cari yang lagi detail.β€Ž
  4. Seterusnya check kalau ada tertulis :

  • sodium lauryl sulfate (SLS)
  • sodium laureth sulfate (SLES)
  • ammonium lauryl sulfate

Kalau rasa susah untuk ingat nama penuh, jangan risau. Cikpuan boleh cari yang ada tulis sulfate. Kalau jumpa dekat cleanser yang kita berkenan tu, elakkan beli dan guna. Cari yang lain.

β€ŽKalau boleh elakkan lagi2 orang yang mempunyai masalah kulit atau jenis kulit tertentu. SLS ni la yang bagi cleanser kita kaya buih.🫧🫧

Buih ni memang best, tapi dia akan buang minyak semulajadi kulit. Kita akan rasa bersih, kering dan tegang. Please jangan buang minyak ni sebab banyak jasa dia untuk kulit kita.

Kalau cikpuan buang, nanti bakteria dekat kulit takde sapa nak lawan. Kelembapan semulajadi kulit akan jadi lintang-pukang.

Jadi, cuba cari cleanser yang takde kandungan SLS ni. Contohnya macam NK Age-Reverse ni.

😊Dengan NK Age Reverse, cik puan akan dapati kulit sihat, berseri dan glowing dengan selamat. 99% bahan natural, bebas toksik, bebas SLS, bebas merkuri. Yang paling penting bebas PARABEN.

Lebih 15,982 wanita berjaya mendapatkan KULIT WAJAH IDAMAN mereka dengan menggunakan NK AGE-REVERSE ini. Hanya RM3XX, cik puan akan merasai skincare bertaraf dunia! πŸ₯°πŸ₯°
β€Ž
Klik link di bawah untuk dapatkannya:πŸ‘‡

Share:

More Posts

Cara penjagaan muka untuk wanita berusia 35 tahun ke atas

Apabila kita menginjak ke usia 35 tahun, semakin banyak aktiviti dan urusan untuk kita siapkan setiap hari. Dari keluarga, kerja, ibadah dan rumah. Banyak benda nak fikir! Sampai terlupa yang waktu ni, kulit kita dah kurang bekerja berbanding awal 20an. Jadi, apakah cara penjagaan muka yang terbaik untuk usia begini?

Tips memilih sunscreen untuk jeragat

Cikpuan dah tahu yang sunscreen adalah benteng melindungi kulit dari jeragat. Tapi, macam mana nak tahu sunscreen yang terbaik untuk kulit? Jom baca post ni untuk ketahui tips memilih sunscreen untuk jeragat.

Dapatkan tips cerahkan jeragat & kulit kusam.