Kenapa pakai skincare for oily skin, kulit makin berminyak?

Kulit cikpuan berminyak, jadi cikpuan pun pilihla skincare for oily skin. Tapi, kenapa macam makin teruk?

Kalau pakai skincare for oily skin tapi still lagi rasa x ok bila dah sebulan malah makin teruk, mungkin bahan2 dalam tu x sesuai dengan kulit kita.

Antara sebab utama skincare for oily skin tak menghilangkan minnyak dalam jangka masa panjang

Salah satu bahan yang biasa terdapat dalam cleanser tapi sebenarnya bahaya kat kulit ialah SLS.

SLS ni boleh menyebabkan kulit kering menggelupas, sensitif dan keradangan seperti gatal2 dan sebagainya.

Sebab tu, kalau cleanser yang ada SLS ni bahaya biarkan dia lama-lama atas kulit. 

skincare for oily skin - cleanser berbuih

Sesetengah orang yang kulit normal tak rasa kesannya, tapi bahan ni kita tak boleh biar lama atas muka. 

Jadi kalau cikpuan start rasa masalah kulit di atas, check ingredients ada SLS tak ? Sodium Lauryl Sulfate.

Kandungan alkohol di dalam skincare

Skincare for oily skin ni selalunya tinggi dengan alkohol. Alkohol ini digunakan untuk membuang lebihan minyak berlebihan, menjadikan kulit muka rasa tegang dan bersih. Selain ada di dalam cleanser, ia juga ada di dalam toner.

Namun, satu masalahnya ialah untuk jangka masa lama, ia akan memberi kesan kepada kulit berminyak. Menurut artikel dari laman Bydie, liang roma akan membesar, kulit akan jadi lebih berminyak jika menggunakan skincare yang tinggi alkohol.

Pada mulanya kulit akan kering semasa menggunakan skincare ini, tapi lama kelamaan, ia menjadi semakin berminyak. Ini kerana, minyak di permukaan kulit akan dibersihkan sebersihnya termasuk minyak semula jadi. Seeloknya cari cleanser yang lembut dan natural.

Contohnya NK Age-Reverse ni. Dengan NK Age-Reverse, cik puan akan dapati kulit sihat, berseri dan glowing dengan selamat. 99% bahan natural, bebas toksik, bebas SLS, bebas merkuri, bebas paraben.

Yang lagi best, sah KKM, Lab tested, SIRIM, tested, natural, menang award, nano verified dan macam-macam lagi. 

Lebih 15,982 wanita berjaya mendapatkan KULIT WAJAH IDAMAN mereka dengan menggunakan NK AGE-REVERSE ini. Hanya RM3XX, cik puan akan merasai skincare bertaraf dunia!

‎Klik skincare for oily skin untuk info lanjut.

Share:

More Posts

5 Cara Menangani Stress

Jangan biarkan kulit cikpuan cepat berusia disebabkan stress yang berterusan. Ketahui 5 cara menangani stress.

Kebaikan retinol untuk jeragat

Kebaikan Retinol Untuk Jeragat

Ramai wanita mula menggunakan retinol dalam memudarkan jeragat mereka setelah banyak kajian dilakukan & keberkesanannya. Jom baca post ni untuk tahu kebaikan retinol untuk jeragat.

Dapatkan tips cerahkan jeragat & kulit kusam.