Khas untuk cikpuan yang nak muka awet muda, tapi suka berkebun

Kalau asyik terdedah dengan sinar UV sebab selalu berkebun, agak susah untuk capai kulit awet muda. Jom Nad kongsikan tips untuk cikpuan yang nak kulit awet muda.
awet muda

Bercucuk tanam sangat bagus untuk badan dan minda. Apabila cikpuan bercucuk tanam, cikpuan dapat mengeluarkan peluh, melancarkan peredaran darah dan menghirup udara segar. Dengan kandungan cahaya matahari yang sederhana, cikpuan dapat kulit awet muda.

Mana taknya, badan cikpuan akan menghasilkan vitamin D dari cahaya matahari yang mana dapat menguatkan imun badan dan tulang. Cikpuan juga akan tenang kerana asyik dengan aktiviti yang cikpuan minati.

Jika kulit terdedah kepada sinar uv berlebihan susah untuk dapat awet muda.

Tapi ada satu hal yang cikpuan kena ingat ialah, apabila cikpuan bercucuk tanam, cikpuan tak perasan apabila terdedah kepada sinar UV terlalu lama. Lagi-lagi kalau bercucuk tanam tu bila pukul 9 pagi ke atas.

Tips untuk tak nak kelihatan berusia lebih awal

Kajian menunjukkan yang 80% kesan-kesan penuaan berlaku disebabkan terdedahnya kepada cahaya matahari terlalu lama dan tanpa perlindungan.

Jadi, kita kena duduk kat tempat yang takde matahari ke Nad? Eh tak boleh jugak. Sebab kita perlukan cahaya infrared dari matahari untuk kesihatan kita.

Jadi apa yang cikpuan boleh buat untuk dapatkan kebaikan sinar matahari tapi terlindung dari bahayanya?

  • Cikpuan boleh melakukan aktiviti kesukaan cikpuan pada waktu awal pagi iaitu sekitar 7 pagi sebelum 8.30 pagi.
  • Cikpuan boleh memakai topi yang besar supaya wajah cikpuan terlindung semasa bercucuk tanam.
  • Dan yang paling penting, kalau terpaksa keluar tengahari atau panas terik, jangan lupa pakai sunscreen. Sunscreen ber spf 35++ dapat menapis seterusnya mengelakkan sinaran uv tembus ke kulit kita.

Kalau cikpuan tak amalkan salah satu tu, alamatnya kulit makin cepat berusia. Yang paling tak best kalau terdedah lama sangat, boleh kena kanser kulit jangka masa panjang tau.

Untuk sunscreen tu ada masalah lain pula. Kebanyakkan sunscreen di pasaran sangat tidak selesa untuk dipakai. Ia menyebabkan pori-pori tersumbat, kulit menjadi lebih gelap dan ada kesan whitecast yang ketara.

Kalau cikpuan tercari-cari sunscreen yang sangat selesa di pakai dan pada yang sama boleh melawan penuaan kulit? Cubalah sunscreen serum based dari NK Age-Reverse.

Dengan NK Age-Reverse, cikpuan akan dapati kulit sihat, berseri dan awet muda dengan selamat. Bersifat natural, bebas toksik, bebas SLS, bebas merkuri, bebas paraben.

Yang lagi best, sah KKM, Lab tested, SIRIM, tested, natural, menang award, nano verified dan macam-macam lagi. 

Lebih 15,982 wanita berjaya mendapatkan kulit wajah idaman mereka dengan menggunakan NK AGE-REVERSE ini. Hanya RM1XX untuk sunscreen, cik puan akan merasai sunscreen bertaraf dunia! 

Klik sunscreen anti jeragat untuk info lanjut.

Share:

More Posts

5 Cara Menangani Stress

Jangan biarkan kulit cikpuan cepat berusia disebabkan stress yang berterusan. Ketahui 5 cara menangani stress.

Kebaikan retinol untuk jeragat

Kebaikan Retinol Untuk Jeragat

Ramai wanita mula menggunakan retinol dalam memudarkan jeragat mereka setelah banyak kajian dilakukan & keberkesanannya. Jom baca post ni untuk tahu kebaikan retinol untuk jeragat.

Dapatkan tips cerahkan jeragat & kulit kusam.